Béni Csillag, dirigent

Béni Csillag (1976) begon zijn muzikale opleiding op 6-jarige leeftijd met vioollessen. Na verschillende instrumenten bespeeld te hebben, begon hij in 1995 aan zijn studie koor- en orkestdirectie aan de Liszt Ferenc Academie in Boedapest. Naast deze hoofdvakken studeerde Béni tevens muziektheorie en schoolmuziek. In 2001 rondde hij zijn studie af.
Tijdens zijn studie leidde hij onder andere de opera-afdeling met producties van Monteverdi (L’Incoronazione di Poppea) en Mozart (Le Nozze di Figaro). Tevens was hij assistent van Peter Oberfrank waarmee hij samen Puccini’s Il Trittico met het Nationaal Theater in Szeged deed.
In 2003 werd Béni Csillag geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. Deze stond onder leiding van Hartmut Haenchen en Uwe Gronostay. Een week lang werkte Béni met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. In juni 2007 werd hij opnieuw geselecteerd, deze keer waren de docenten Simon Halsey en Robert Sund.
In 2004 assisteerde hij Tonu Kaljuste in Vigevano (Italië) met het World Chamber Choir, een vertakking van het World Youth Choir, waarin Béni jarenlang als zanger heeft gefungeerd.
Sinds september 2005 woont Béni Csillag in Nederland. Hij studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. In september 2008 behaalde hij hier Cum Laude het Master-diploma. Hij is artistiek leider van het Philips’ Philharmonisch Koor, het Brabants Kamerkoor, het Leids Projectkoor, het Haags Vocaal Ensemble en het Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble, dirigent van het Festivalkoor van de Koorbiënnale in Haarlem en het Kamerkoor van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij heeft de afgelopen jaren kerstconcerten gegeven met het Nederlands Kamerkoor en als repetitor gewerkt met het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam. Vanaf 2019 volgt Béni Kurt Bikkembergs op als artistiek leider van het Nederlands Studenten Kamerkoor.

Mark van Platen, repetitor

Mark van Platen (1955) studeerde af in de vakken piano, orgel en koordirektie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij respectievelijk Ton Demmers, Maurice Pirenne en Cees Rotteveel. In 1992 behaalde hij het diploma orkestdirektie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ed Spanjaard.
Naast diverse activiteiten als docent, dirigent en solist is Mark van Platen werkzaam als componist. Behalve instrumentale en vocale werken in uiteenlopende bezetting componeerde hij de muziek voor zeven bioscoop- en tv-producties onder regie van Andre van Duren:

• Richting Engeland (1992)
  • Tijd van leven (1995)
  • Mariken (2000)
  • Kees de jongen (2003), uitgevoerd door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker en Jan Stulen
  • Tijger (1994)
  • El Toro (1996), uitgevoerd door het Eric Vloeimans Kwintet
  • Honger (1998), voor viool, klarinet en piano

In oktober 2004 kreeg hij tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht, het Gouden Kalf voor de beste filmmuziek voor de muziek van “Kees de jongen”.