Iassen Raykov, dirigent

Iassen Raykov is een veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij kwam naar Nederland om zijn piano studie te vervolgen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

In die tijd studeerde hij ook koordirectie bij Jos Vermunt, Daniël Reuss, Hans van den Hombergh en Jos van Veldhoven aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en orkestdirectie bij Kerry Woodward aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede.

Raykov is dirigent van vocaal ensemble La Colombe en van het Toonkunstkoor in Zwolle. In januari 2021 volgde hij Béni Csillag op als dirigent bij het Philips’ Philharmonisch Koor. Op Raykov’s initiatief en onder zijn leiding wordt in de Grote Kerk van Emmen jaarlijks Bach’s Matthäus Passion uitgevoerd. Verder draagt hij de hedendaagse klassieke muziek een warm hart toe. Zo staat de wereld-première van het werk ‘Requiem for Humanity’ van Helen Ostafew op zijn naam. Verder is hij verbonden aan Academia Musika als docent koordirectie en coach. Iassen Raykov heeft ook diverse werken voor koor gecomponeerd.

Zijn dirigeerstijl is in de pers omschreven als ‘soms ingetogen en dan weer flamboyant’ waarmee hij zijn zangers ‘op een letterlijk betoverende wijze onder controle heeft’, met discipline, concentratie en perfectie.

Enkele van zijn andere koren kunt u hier vinden:
https://caeciliazwolle.nl/
https://www.lacolombe.nl/

Mark van Platen, repetitor

Mark van Platen (1955) studeerde af in de vakken piano, orgel en koordirektie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij respectievelijk Ton Demmers, Maurice Pirenne en Cees Rotteveel. In 1992 behaalde hij het diploma orkestdirektie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ed Spanjaard.

Naast diverse activiteiten als docent, dirigent en solist is Mark van Platen werkzaam als componist. Behalve instrumentale en vocale werken in uiteenlopende bezetting componeerde hij de muziek voor zeven bioscoop- en tv-producties onder regie van Andre van Duren:

  • Richting Engeland (1992)
  • Tijd van leven (1995)
  • Mariken (2000)
  • Kees de jongen (2003), uitgevoerd door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker en Jan Stulen
  • Tijger (1994)
  • El Toro (1996), uitgevoerd door het Eric Vloeimans Kwintet
  • Honger (1998), voor viool, klarinet en piano

In oktober 2004 kreeg hij tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht, het Gouden Kalf voor de beste filmmuziek voor de muziek van “Kees de jongen”.