Iassen Raykov, dirigent

Iassen Raykov is geboren in Varna (Bulgarije) aan de Zwarte Zee.  In zijn geboorteland studeerde hij piano aan het Staatsconservatorium in Sofia. In 1996 kwam hij naar Nederland waar hij zijn muziekopleiding vervolgde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (koordirectie) en ArtEZ-conservatorium in Enschede (orkestdirectie).
In 1997, tijdens zijn studietijd, richtte hij Vocaal Ensemble La Colombe op om zich zo verder te ontwikkelen als musicus en dirigent.

In de jaren die volgden heeft Raykov een breed spectrum aan koren gedirigeerd. Tegenwoordig ligt zijn focus voornamelijk bij de grote werken voor koor en orkest, die hij met de ensembles onder zijn leiding uitvoert. Raykov is op dit moment dirigent van het Philipskoor in Eindhoven en van oratoriumkoren in Zwolle, Enschede en Bad Bentheim (D). Tevens is hij artistiek leider van Vocaal Ensemble La Colombe, waar hij met name a capella en oude muziek uitvoert.

Onder leiding van Iassen Raykov behaalde Kamerkoor Canteklaer in 2015 de eerste prijs op het Kerkmuziekconcours in Frenswegen (D). Raykov is verbonden aan de Academia Musica in Enschede als docent koordirectie.

Zijn dirigeerstijl is in de pers omschreven als ‘soms ingetogen en dan weer flamboyant’, waarmee hij zijn zangers ‘op een letterlijk betoverende wijze onder controle heeft’, met discipline, concentratie en perfectie.

Mark van Platen, repetitor

Mark van Platen (1955) studeerde af in de vakken piano, orgel en koordirektie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg bij respectievelijk Ton Demmers, Maurice Pirenne en Cees Rotteveel. In 1992 behaalde hij het diploma orkestdirektie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ed Spanjaard.

Naast diverse activiteiten als docent, dirigent en solist is Mark van Platen werkzaam als componist. Behalve instrumentale en vocale werken in uiteenlopende bezetting componeerde hij de muziek voor zeven bioscoop- en tv-producties onder regie van Andre van Duren:

  • Richting Engeland (1992)
  • Tijd van leven (1995)
  • Mariken (2000)
  • Kees de jongen (2003), uitgevoerd door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker en Jan Stulen
  • Tijger (1994)
  • El Toro (1996), uitgevoerd door het Eric Vloeimans Kwintet
  • Honger (1998), voor viool, klarinet en piano

In oktober 2004 kreeg hij tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht, het Gouden Kalf voor de beste filmmuziek voor de muziek van “Kees de jongen”.

Interview met Mark van Platen over de Matthäus Passion