Matthäus Passion Historie

Al sinds 1948 voert het Philipskoor jaarlijks Bach’s Matthäus Passion uit. Deze traditie is in gang gezet door de dirigent van destijds: Otto Glastra. In eerste instantie vonden de uitvoeringen alleen in Eindhoven plaats. Maar onder dirigent Hein Jordans sloeg het Philipskoor, begeleid door Brabants Orkest, haar vleugels uit en werd Bach’s werk uitgevoerd in diverse Brabantse plaatsen. Ook de edities in Zaltbommel en Venlo zijn jarenlang verzorgd door het Philipskoor.

Abonneer je op ons Youtube channel voor meer video’s van het philipskoor

In het begin werden nog veel delen uit het stuk overgeslagen (coupures) om de totale uitvoeringsduur een beetje te beperken. Zie de video-carrousel met historische opnames op deze pagina. In de jaren ’60 waren er zowel verkorte als integrale uitvoeringen en kon je als publiek kiezen welke versie je wilde bijwonen.  Geen overbodige luxe, want destijds heerste de muzikale overtuiging dat het werk in een zeer langzaam tempo moest worden uitgevoerd. Die tijden zijn veranderd, gelukkig!