Matthäus Passion 2019

Matthäus Passion 2019 is een uniek samenwerkingsverband tussen kamerorkest Alveare, het Philips Philharmonisch Koor PPK en Nederlandse topsolisten onder leiding van Béni Csillag het werk zal dirigeren. In 2016, 2017 en 2018 hebben beiden partijen het werk reeds enkele malen succesvol uitgevoerd.

Kaartverkoop

.

Uitvoerenden

Alveare werd in 1989 aanvankelijk opgericht als klein barokensemble en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig kamerorkest. De vaste bezetting  bestaat uit een dertigtal musici (strijkers, blazers en klavecinist/organist), samengesteld uit amateur- en beroepsmusici uit de wijdere omgeving, de regio’s Den Bosch – Tilburg – Eindhoven – Helmond.

Vaak werkt het orkest samen met (dikwijls jongere) solisten, die op die manier mogelijkheid geboden krijgen om podiumervaring met orkest op te doen. Ook verleent het orkest regelmatig medewerking aan koorbegeleidingen en voert het jaarlijks, samen met het Philips’ Philharmonisch Koor Eindhoven, de Matthäus Passion uit.

De vaste dirigent van het orkest is Sander Teepen.

Website Alveare: www.kamerorkestalveare.nl

Het Philips’ Philharmonisch Koor (PPK) is een gemengd koor bestaande uit circa 70 goed geschoolde, enthousiaste zangers. Per jaar neemt het PPK in samenwerking met orkesten, dirigenten en vocale solisten deel aan 3-5 concerten of concertseries.

Traditioneel werkt het PPK al sinds 1948 mee aan de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach in Eindhoven in samenwerking met philharmonie zuidnederland of kamerorkest Alveare. Recentelijke werken zijn het ALL’OPERA in samenwerking met het Symphonieorkest Eindhoven.

Het koor staat onder leiding van dirigent Béni Csillag en repetitor is Mark van Platen (musicus/componist, winnaar Gouden Kalf 2004)

PPK Dec-2017

Béni Csillag | 24-Maart-2018

Béni Csillag (1976) begon zijn muzikale opleiding op 6 jarige leeftijd met vioollessen. Na verschillende instrumenten op hoog niveau bespeeld te hebben, begon hij in 1995 aan zijn studie koor-en orkestdirectie aan de Liszt Ferenc Academie in Boedapest. Naast deze hoofdvakken studeerde Béni tevens muziektheorie en schoolmuziek. In 2001 rondde hij zijn studie af.
Tijdens zijn studie leidde hij onder andere de opera afdeling met producties van Monteverdi (L’incoronazione di Poppea) en Mozart ( Le Nozze di Figaro). Tevens was hij assistent van Peter Oberfrank waarmee hij samen Puccini’s Il Trittico met het Nationaal Theater in Szeged deed.
In 2003 was Béni Csillag geselecteerd voor de Eric Ericson Masterclass in Haarlem. Deze stond onder leiding van Hartmut Haenchen en Uwe Gronostay. Een week lang werkte Béni met het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. In juni 2007 werd hij opnieuw geselecteerd, deze keer waren de docenten Simon Halsey en Robert Sund.
In 2004 assisteerde hij Tonu Kaljuste in Vigevano (Italie) met het World Chamber Choir, een vertakking van het World Youth Choir, waarin Béni jarenlang als zanger heeft gefungeerd. Sinds september 2005 woont Béni Csillag in Nederland. Hij studeerde koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt.
In september 2008 behaalde hij hier Cum Laude het Master-diploma. Hij is ook artistiek leider van The Gents en het Leiderdorps Kamerkoor. Béni is regelmatig repetitor van Vocaal Ensemble Musa in Utrecht.

Evangelist: Maarten van den Hoven
Bas (Christus): David Visser